2015. április 26., vasárnap

Alapozó választás, avagy miként kezdj bele

 

Miután jobban érdekelni kezdett a sminkelés és elkezdtem komolyabban utánajárni, hogy milyen termékeket, és miként kell használni, rájöttem, hogy sose volt megfelelő alapozóm. Valljuk be, hogy az pedig igenis alapvető, a jó smink elkészítéséhez. Legyen szó egy egyszerű, hétköznapi natúr sminkről, vagy egy erősebb esti sminkről. Mindkettőnél azért fontos, mert az adja meg a megfelelő alapot hozzá. A no makeup - makeuphoz azért elengedhetetlen, mert ha egy erős fedésű alapozót kensz fel, akkor már is rosszul csinálod. Az erős esti sminkhez viszont elengedhetetlen az erősebb fedés, hogy egy csodaszép, "tökéletes" alapot kapj. Mikor mindezeket hallottam a nagyoktól, elkezdtem utánaolvasni/nézni. Vannak olyan videók, ahol 15-20 percen keresztül csak ezzel foglalkoznak a vloggerek, de van olyan is ahol több oldalon keresztül fejti ki egy profi sminkes, vagy egy nagyon ügyes blogger.
Szeretnék nektek röviden egy kis útmutató adni, milyen alapozót válasszatok. Sokan reklámokban, ismerősöknél, weboldalakon látnak egy jónak tűnő terméket, amiről ódákat zengnek és még az ára is megfelelő, majd ezen felbuzdulva el is mennek megvenni.... Na ez az amit nem szabad! Amit viszont igenis figyelembe kell venni azok a következő szempontok:

1. Milyen típusú a bőröd? 

Itt elsősorban arról van szó, hogy száraz, zsíros vagy kombinált bőröd van. Ennek a három típusnak bizony más-más összetételű alapozó kell. Itt azt kell megvizsgálnod, hogy az alapozó, amit keresel, milyen összetételekkel kell rendelkeznie, ahhoz, hogy megfeleljen az arcodnak. Egyszerű példa erre: a zsíros bőrűek ne válasszanak víz alapú alapozót, mert mint mindannyian tudjuk a víz meg a zsír nem igazán elegyednek, szóval egy idő után szépen le folyik majd az alapozód...

2. Milyen a bőrtónusod?

Léteznek rózsás, sárgás és neutrális bőrtónussal rendelkező emberek.
A rózsás könnyen felismerhető, ez általában a világosabb bőr velejárója (de nem mindig!!). Ismertető jegyei természetes napfénynél vizsgálva: kékes-lilás erek a csuklódon, az arcodon pedig inkább a piroskás/rózsaszínes színelváltozások a jellemzőek, ami alatt inkább ez a fehéres bőrszín dominál.
Sárgás tónus természetes napfénynél vizsgálva: A csuklódon az erek vizsgálatánál dominálnak a zöldes-kék színek.
Nagyon sokáig azt hittem, hogy egyértelműen rózsán tónusú a bőröm, mert belém beszélték: világos bőr télen, szeplők, szőke haj, kék szem... jajj ez tuti az... Hát nem!!! Általában igazuk lett volna, de  velem pont nem. Minden rózsás bőrtónusra gyártott alapozótól teljesen elütött a színem, de sokáig azzal magyaráztam, hogy biztos rossz árnyalatot vettem. Egyszer viszont elengedtem a fülem mögött a sok szakértő segítséget és rájöttem, hogy egyértelműen sárgás tónusom van. Tiszta hülye voltam! Belenéztem a tükörbe természetes napfénynél minden smink nélkül és egyértelműen kivehető volt az az enyhe sárgás beütés a bőrömön, annak ellenére, hogy a csuklómon eldönthetetlen  még most is sokszor, hogy van-e benne ebből a zöldes színből az ereimben. Szóval azt tudom ajánlani nektek, most, hogy már általában szépen süt a nap, hogy amikor épp vizsgáljátok a bőrötöket, nézzétek meg az arcotok színeit is egy fehér lap mellett a tükörben.

Egy vicces sztori: A felismerésem után rögtön a MAC-be (http://www.maccosmetics.com/index.tmpl) mentem (ami egy áááálom hely! :P), hogy kiválasszam a tökéletes alapozót, ahol ezt jeleztem is az egyik kedves sminkesnek, aki megkérdezte az alapvető dolgokat: milyen típusú a bőröd, milyen a tónusa... na itt közöltem, hogy sárgás és nagyon elkezdett végigmérni. Megfogta a kezemet, mondta, hogy itt inkább rózsás én meg mondtam neki, hogy nézd csak meg jobban a nyakamat és az arcomat fényben. Elsétáltunk a tükrökhöz és ő is nagy meglepődéssel konstatálta, hogy tényleg... :)) Jót mosolyogtunk rajta!
A kiválasztott alapozó a Studio Fix SPF 15 - NC 25-ös árnyalata lett, de télen inkább az NC 20 lesz.




 
Neutrális: ha őszinte szeretnék lenni veletek, erről nem sok fogalmam van, mert még ilyen emberrel nem találkoztam, és nem is láttam videót. Szóval vagy elbújtak, vagy nagyon ritka. Szerintem a második, mert erről általában nem sokat olvasni.

3. Milyen fedést szeretnél?

Ahogy ennek a posztnak az elején említettem, ez sem elhanyagolható szempont. Az alapozóknak különböző fedése van. Vannak erős és enyhe fedésűek. Csak annyit kell eldöntenünk, hogy mennyire szeretnénk erős alapot készíteni. Nyári napokon, amikor csak egy halványabb fedést szeretnél akkor válassz BB vagy CC krémet amiben szinte alig van alapozó, viszont hidratálja és táplálja a bőrödet. Estére bulikba viszont máris választhatsz egy erősebb fedésű, építhető alapozót. Sajnos nem tudom  minden egyes termékre leírni, hogy milyen a fedése, ezért érdemes ezeknek utánajárni, ha már megvan milyet szeretnél.
Erre egy remek oldal, rengeteg véleménnyel:
http://kremmania.hu/

Ha ezek mind megvannak, akkor van egy jó hírem, hogy már csak az árnyalatot kell kiválasztanod! :D

4. Árnyalat:

Itt a legegyszerűbb módszer a szerintem mindenki számára ismert arc-nyak teszt. A csuklót nem javasolnám mert, ahogy nálam is, nálatok is lehet teljesen eltérő ez a két árnyalat, vagy akár tónus is.
Kenjetek fel egy vékonyabb csíkot a fületek alatt a arcotokra, ami átér egy kicsit a nyakatokra is. Ha ezt megtettétek és megnéztétek napfényben és nem üt el, akkor MEGVAN! Grat! :)

Pár kép, hogy szemléltessem is:


Bőrszínhez illő alapozó

Bőrszíntől elütő alapozó, maszk hatás



Remélem sok hasznos információval szolgáltam! :)

Puffog és üdvözöl!



2 megjegyzés: